Behandelmethoden

Naast het uitvragen van klachten voelen we de pols en bekijken de tong. Afhankelijk van de klachten en de gestelde diagnose wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit toepassing van één van onderstaande methoden of een combinatie daarvan.

Lichaamsacupunctuur LichaamsacupunctuurBij lichaamsacupunctuur, de klassieke vorm, worden dunne naaldjes in acupunctuurpunten gestoken die in het verloop van de meridiaan liggen. Meridianen zijn energiebanen die alle lichamelijke systemen reguleren. Door naalden te plaatsen op bepaalde acupunctuurpunten wordt het lichamelijk systeem aangezet tot zelfregulatie en daarmee tot zelfgenezing.

Ooracupunctuur Ooracupunctuuris een moderne versie van acupunctuur waarbij naaldjes heel oppervlakkig worden geplaatst in of rond de oorschelp. De oorschelp weerspiegelt alle aspecten van het lichaam. Voor beide worden dunne steriele wegwerpnaaldjes gebruikt.

Cuppen Cuppenis het trekken van vacuüm op de huid met behulp van glazen potjes. Behalve voor behandeling van pijnklachten is het o.a. heel effectief om het verloop van verkoudheid of griep aanmerkelijk te verkorten.

Intolerantie- en Allergie-testIntolerantie- en Allergie-test Deze testen worden uitgevoerd m.b.v. een aantal buisjes die hoge concentraties van verschillende stoffen bevatten zoals zuivel, granen, kleurstoffen, pollen etc. Nadat de buisjes op de buik zijn geplaatst, wordt met een eenvoudige spiertest gemeten of men voor die stof intolerant danwel allergisch is. Klachten als:
- buikpijn / darmproblemen
- ademhalings- longproblemen
- vermoeidheid, onrust, slechte nachtrust
- huidaandoeningen
kunnen als onderliggende oorzaak intolerantie of allergie hebben.

Moxeren Moxerenis het verwarmen van bepaalde zones of punten door verbranden van moxa (gedroogde bijvoetskruid). Moxa wordt geplaatst op een naald of in de vorm van een staafje boven de huid bewogen. Deze methode wordt, ook door kinderen, vaak als aangenaam ervaren. Met behulp van moxa is het mogelijk om een ongeboren baby in stuitligging te laten omdraaien.
Bij pijnklachten aan spieren en gewrichten en bij de behandeling van trigger-points (in de volksmond: spierknopen) wordt acupunctuur gecombineerd met cupping en moxeren.